Интересни материали на различни теми

Назад към Да поговорим за ...Re: Интересни материали на различни теми

Мнениеот MishoM » Чет Май 24, 2018 12:56 am

Нещо по повод на днешния празник:


БЪЛГАРИТЕ КАТО "ЯПОНЦИТЕ НА ЕВРОПА"

Историята ни познава редица чужденци дарили на България, ако не живота и делото си, то качествен отпечатък на възхищението си от нея в европейската преса – гарант за силата и величието на някогашния български народ. Сред застъпилите се за българската кауза другоземци са личности като Алфонс дьо Ламартин, Фритьоф Нансен, Джеймс Баучер и други.
Един от тези паметни образи, обикнал и подкрепил страната ни със силата на словото и който макар да е забравен от народа, историята все още помни, е Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки..

Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки.

Познат като първия нидерландски професор по славянски езици, Николас предприема пътуване в Източна Европа, след края на което, през 1914 година, пише статия за България. Необикновеният разказ съдържа впечатленията на автора за учудващо бързия напредък на „този млад народ“, за неговото образование, трудолюбие и скромност, за отношенията с Русия и за бодрата народна психика, която властва в „многообещаващата държава“.
Статията на нидерландеца тъне в забвение до 2012 година, когато белгийският славист от университета в Гент – Реймънд Дитрез прави превода, благодарение на който ще се запознаете с няколко изключително интересни извадки от нея:

„Японците на Европа“ — така чух многократно галисийци, румънци и хървати да наричат българите, и когато по пътя за София прекарах няколко дена в Румъния, там ми разправяха големи неща за тези „японци“. Някои румънци откровено признаха, че оценявали българите високо над своите сънародници по образование, трудолюбие и скромност. Колко много тези добри качества били резултатни, щял съм да видя, казаха ми, щом стигна в тази чудна страна. Не дойдох, значи, неподготвен, но все пак ми се случваше отново и отново да се учудвам на огромните постижения на този млад народ. Трудно ми беше да повярвам, че се е освободил от турското иго само преди тридесет и шест години.

Бих могъл да разкажа още много за София. Съобщеното досега обаче може да е достатъчно читателят да има представа за бързото развитие на българската култура. Разбира се, че още не всичко е толкова хубаво, колкото у нас — да посоча например куцащите хигиенни мерки през войната и недостига от хубави книжарници, който лично на мене ми направи впечатление. Но това, което не е, може да бъде — и който познава българите, спокойно може да каже: ще бъде.

Каква може да е причината на този учудващо бърз напредък? Главната причина без съмнение трябва да се търси в характера на народа: българинът е работлив, лишен от страстта към пиенето и играта, приятел на ред и редовност. Как се е получило това? Защо има съвсем друг характер от руснака или — да вземем един по-близък съсед — от сърбина? Кой ще каже?

Най-важният фактор в просъществуването на българския народ е училището. Който познава българското училище, познава и народа; в никоя друга страна училището не заема такова почетно място. Който смята народната култура като едно от най-високите блага на нацията, той трябва да направи салют в чест на българите, които с дела показваха, че едно здраво училище е най-добрата гаранция за силата и величието на народа. Бодрата народна психика като основно обстоятелство, и училището като допълнителна причина, превърнаха младата България в многообещаващата държава, която е в момента._________________________

Източник: Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки.% ... %BF%D0%B0/
Аватар

MishoM
 
Мнения: 1038
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 3:36 pm
Град: София
Кара: 406 седан, 2.0HDI 80 KW 2004
Пол: мъж
Re: Интересни материали на различни теми

Мнениеот MishoM » Пет Авг 17, 2018 1:36 pm

Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки.

"Властниците са затънали в идиотщини", пише Кеворкян, което е вярно само донякъде. Защото повечето неща в управлението изглеждат (големи) идиотщини заради втълпяваната ни презумпция, че управниците защитават общия интерес, но видиш ли, нямат достатъчно интелектуален потенциал да го правят качествено. И така всички управници през всичките 29 години досега. За мен истинска идиотщина е и днес да продължаваме да вярваме на това - крайно време е да се осъзнае, че оформената тънка прослойка властимащи действа съобразно собствения си интерес, който по правило е противоположен на общия. Погледнато от тази гледна точка ставащото в управлението на страната е напълно разумно и логично - неразумно и нелогично е да се очаква обратното - властниците (които и да са те!) да пренебрегват собствения си интерес в полза на общия. Само че това не се казва по СМИ - и няма и да се казва.
Аватар

MishoM
 
Мнения: 1038
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 3:36 pm
Град: София
Кара: 406 седан, 2.0HDI 80 KW 2004
Пол: мъж

Re: Интересни материали на различни теми

Мнениеот MishoM » Чет Авг 23, 2018 2:22 am

Пускал съм го вече в друга тема, но и тук ще е на място, пък и е свързано с предното ми мнение:


Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки.:

Когато има трайни, устойчиви социални практики, те не могат да бъдат обяснявани с такъв фактор като човешката глупост или незнание.

Източник: Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки. - след 9:05

*

Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки.:

Забелязал съм, че когато някой разпределя ресурс, кой знае защо той никога не забравя за себе си.

Източник: Само регистрираните потребители имат право да разглеждат линкове и снимки. - след 14:10
Аватар

MishoM
 
Мнения: 1038
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 3:36 pm
Град: София
Кара: 406 седан, 2.0HDI 80 KW 2004
Пол: мъж


Предишна

Назад към Да поговорим за ...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта